+31 (0)85-8771736 info@trademarclicensing.com
lars & rosa licensing merchandising header

Wat is Character | Karakter Licensing?

Een Character of merk licentie is de toestemming om bekende beelden of logo’s, zoals film- en tekenfilmfiguren, te gebruiken op consumentenproducten of in promoties. Licentiegevers van karakters zijn meestal film productie bedrijven, tv-productiebedrijven of speelgoed organisaties. Het zijn de rechtmatige eigenaren van de karakters. De licentienemers zijn de bedrijven die deze trademarks of beelden willen gebruiken voor hun promoties of producten. De toevoeging van een character of merk creëert een een nieuw gelicenseerd product met als oorsprong een bestaand, generiek product.

Waarom een licentie?

Het gebruik van een licentie (character, logo etc.) op een produkt of binnen een promotie kan niet zomaar. Een logo of karakter is altijd  eigendom van de copyrighteigenaar/ licentiegever en het gebruik hiervan wordt dan ook via een licentie overeenkomst op correcte wijze geregeld.
Karakter Licensing is een specialisme en een relatief jong en eigentijds marketing instrument. De laatste jaren is het aanbod van licenties toegenomen en gelijktijdig ook het vertrouwen van retailers en consumenten. Trademarc Licensing beheerst dit specialisme tot in de details en vertegenwoordigt toonaangevende licentiegevers.

De voordelen

Licentiegever/copyrighteigenaar:
Voordelen voor de licentiegever zijn een toename in character of merk exposure en additionele opbrengsten (royalty’s). Dit gaat gepaard met minimale risico’s waarbij de licentiegever altijd de rechthebbende blijft. Daarbij heeft men een extra bescherming van trademarks en merkstandaarden. Een voorwaarde is dat er vooraf een gedegen strategie moet zijn voor het licentieprogramma. Deze zal moeten worden uitgevoerd en bewaakt door een licensing expert.

Licentienemer/producent:
Een licentie geeft een bestaand product en promotie een meerwaarde en extra exposure. De voordelen zijn een bredere bekendheid van producten en promoties en een toename in verkopen en opbrengsten. Een competitief voordeel ten opzichte van vergelijkbare producten in de markt.

————————————————————————————————
The Licensing Industry
“Licensing remains as one the most exciting activities of the marketing mix. Many brand owners are waking up to the idea that their brands have a value that can be exploited in areas outside their current existence. The core equities of their brands can be used to raise much-needed additional revenue which can contribute directly to their bottom-line.”